lördag 14 april 2018

Flytta av blogg till tidningen Land!

Hej allihopa!
Ny tar jag mina bloggar och flyttar till tidningen Land!

Jag är så glad för denna möjlighet och känner mig inspirerad att få dela med mig av allt jag håller på med. Hoppas att ni följer med mig till min nya plattform, innehållet är det samma! Klicka på länken så kommer ni till nya plattformen.













Vi ses! 
/ Johnna

söndag 1 april 2018

Potatiskaka a´la Hannu Sarenström



Jag har äran att presentera Hannu Sarenströms fantastiska potatiskaka med smak av tomat och parmesan. Han är ju Bondjäntans tomatvän för april och berättar om sina odlings-tankar om tomater med härlig energi. Förutom det så delar han med sig av receptet på denna fantastiska potatiskaka! 

Hannu skriver trädgårds- och kokböcker men kärlek till mat och odling. Jag skulle nog säga att de är långt ifrån instruktionsbok eller manuallikanande böcker utan snarare som ett kärleksfullt kinderägg; något spännande, något inspirerande och lustfyllt! 


Potatiskaka med smak av tomater och parmesan

Åh, som jag älskar denna rätt som man ofta får som en del av antipasti i Salento, men den passar också fint som egenrätt om du vill. Köp inte färdigkärnade oliver, de man kärnar ur själv är godare. 
4 P
1 kg potatis
2 ägg
1 dl parmesan, finriven
1 knippa persilja, finhackad
4 gula lökar, skivade
1 nypa chiliflagor
2 burkar körsbärstomater
olivolja
ca 1 dl svarta oliver med kärnor
2 msk kapris, saltad eller i vinäger
ströbröd
salt och nymalen peppar


Värm ungen till 175°. 
   Börja med att kärna ur oliverna. Skala potatisen om det behövs och koka den mjuk i saltat vatten. Mosa den med en potatisstöt och låt svalna lite. Vispa äggen lätt, tillsätt riven paremsan, salt och peppar och den finhackade persiljan. Rör ner äggblandningen i den mosade potatisen, blanda väl. 

   Stek löken mjuk i olivolja, den ska inte bli brynt. Häll tomaterna med spad i löken och koka upp. Smaka av med chili, salt och peppar. Låt koka en stund, men det ska inte koka torrt. Lägg ett durkslag över en bunke och sila av spadet från tomatsåsen. Rör ner spadet i potatismoset. 

   Olja en form med löstagbar botten. Sprid ut hälften av moset till en jämn yta i formen. Moset glider lite på oljan, men det får man stå ut med. Lägg tomatsåsen och de urkärnade oliverna på potatisen . Strö över kapris och täck tomatsåsen med resterande potatis. Strö över lite ströbröd och ringla olivolja över. Grädda i ugnen ca 1 timma eller tills ytan är vackert gyllene. Låt svalna före servering. 


Smaklig spis!

fredag 30 mars 2018

Rimmad lax med rödbetor och citron

Jag skulle kunna äta lax på bredden och tvären, särskilt i konserverad form så som rökt, rimmad eller gravad. Så läckert helt enkelt. En av mina favoriter är rimmad lax med rödbetor och citron. Superenkelt att göra och supergott resultat.


Rimmad lax är likt gravad lax men med mer salt. Rimning är en gammal konserveringsmetod som innebär att man saltar fisken eller köttet för att få längre hållbarhet. Socker ger också både konserveringseffekt och smak och därmed och så en bra ingrediens vid rimning även om det inte är ett måste. Jag rimmar laxen med lite socker för att få lite djupare och rundare smak. 


Ett tips om en vill ha flera sorters lax så köp en hel sida och dela laxen längs med. Det går alldeles utmärkt med en smal laxsida, det behöver inte alls vara brett för att få till goda smaker. Simpelt och bra med delad bit till flera sorter. 

Detta recept är för en halv sida, för hel sida dubblerar du mängden. 

3 msk salt
3 tsk socker
1 nypa vitpeppar
1 rödbeta
1 citron





Blanda salt och socker tillsammans med vitpepparn i en skål. 

Riv en rå skalad rödbeta och skalet från en citron. Tänk på att köpa ekologiska citroner om det är möjligt. Just citrus brukar ha galet mycket gifter på sina skal...

Blanda saltblandningen med riven rödbeta och rivet skal från en citron till en gegga. 

Gnugga in blandningen på laxen och plasta in laxen antingen i gladpack eller en plastpåse. Den kommer vätska sig så använda gärna någon form som underlägg. 

Ställ in i kylen minst en dag, gärna två dagar. Vänd på paketet några gånger under tiden i kylen. 

Ta fram laxen och skrapa rent. Den är redo att skivas och smakas på. 




Den rimmade laxen med rödbetor får en förtjusande färg och sticker ut enhel del på påskbordet eller under midsommarfirandet. Det skadar ju inte att mat är vackert även det viktigaste är att det smakar gott. 

Förödande gott! 





Citron och basilika sill



Jag har en favorit sill bland alla andra och det är den här citron- och basilika sillen. Hemligheten är att slösa på både basilika och citron för att få till denna syrliga och fräscha sill. 

Sillen passar sig att äta vid fler tillfällen än högtidsdagar och kanske borde vi bli bättre på att ta vara på sill? Eller är det så att vi ska längta lite mellan varven? Hur som, rekommenderar jag citron och basilika sill som en utmanare till det mer traditionella. 

Till ett 1 paket inläggningssill med 4 filéer (5 minuters sill) behöver du:

  • 1 dl majonäs
  • 2 dl gräddfil
  • 1 nypa malen vitpeppar
  • 2 krukor färsk basilika eller en låda fryst - odlar du egen basilika så ös på!
  • 2 stora citroner




Skär sillen i bitar som du tycker är lagom stora. Lägg ner dem i en burk eller skål. 

Riv citronerna och spara citronerna till något annat. Tänk på att köpa ekologiska citroner om det är möjligt då citrus ofta är starkt besprutade. Vi ska inte använda cirtonjucie för då blir sillen för lös och därför behöver vi mycket cirtonskal. 

Hacka basilika smått om den är färsk. Är den fryst vilket går alldeles utmärkt så lägger du den direkt i burken eller skålen tillsammans med citronrafset. Har du gott om basilika så ös gärna på, ju mer desto godare! 

Blanda ihop majonäs och gräddfil med nypa vitpeppar och häll över. Blanda väl och ställ in i kylen! Låt den gärna stå ett dygn om det är möjligt, den behöver dra lite för att smakerna ska komma fram ordentligt.  

Smaklig spis!







Bondjäntans skärdgårdssill


Det händer att jag är ute i sista minuten med mina sillar inför högtider. Ja faktiskt, så är det nog mer av en regel än ett undantag att jag dagen innan servering får till mina sillar. Den här skärdgårdssillen går faktiskt att göra på morgonen och sedan servera till lunch och det riktigt kniper sig men själv klart blir den godast om den får dra till sig ett dygn. 


Till ett 1 paket inläggningssill med 4 filéer (5 minuters sill) behöver du:


  • 1 dl majonäs
  • 2 dl gräddfil
  • 1 nypa malen vitpeppar
  • 1 burk stenbitsrom 75 gram
  • 1 liten rödlök eller en stor halv
  • dill, fryst eller färsk beroende på säsong

Eftersom jag nu gillar att vissa saker går enkelt för mig och ofta har lite bråttom så brukar jag göra flera olika sillar samtidigt. Jag brukar också blanda majonäsen och gräddfilen separat till en smet och sedan hälla över den mina sillar i sina olika burkar. Alltså om jag gör tre sorters sillar så göra jag majo-gräddfilsröran till alla tre samtidigt. 



Skär sillen i bitar och lägg den i en skål eller burk. Jag brukar använda konservburkar med snäpplock som jag lägger sillen i. 

Hacka rödlöken i småbitar och fyll på löken i burken, häll även på rommen. Det spelar egentligen i roll i vilken ordning du gör dessa då allt ändå ska blandas. 

Fyll på med dill, och majo- och gräddfillssmeten och blanda väl. Smaka av och se om du behöver mer av något. Vitpepparn brukar jag ha i majo-och gräddfilssmeten och ibland behövs det lite till. 

Ställ burken i kylen och låt stå ett tag. Ta fram och servera som den är, supergod på knäckemackan, till påskbordet eller som förrätt. 

Den uppmärksamme ser kanske att det inte är något socker i receptet och det stämmer. Den här sillen är inte så söt som många köpesillar är och jag gillar syrligheten. Du kan absolut lägga till socker om så önskas men det är verkligen inte alls nödvändigt. 


Smaklig spis!




Gravad lax med ingefära och citron




En av mina favoritlaxar och gravning är med färsk ingefära och citronskal. Den är så fräsch och har en god trevlig smak. Fungerar både som högtidsmat och som sommarmat till en god potatissallad. Ja det är också en underbar ingrediens till en laxcarpaccio!


För en 1/4 dels lax, det vill säga en halv del av en sida lax som är delad längs med. Dubblera om du har en halv laxsida att grava. 


  • 3 msk socker 
  • 3 msk salt 
  • nypa vitpeppar
  • 1 citron
  • 1 lime
  • 1 dl riven färsk ingefära 



Blanda socker, salt och vitpeppar som du gnuggar in laxen med. Se till att saltblandningen täcker hela fisken. 


Riv citron och ingefära som du sedan blandar ihop. För att skala ingefära brukar jag skrapa den ren med en sked eller kniv och sedan riva. Tänk på att köpa ekologisk citron om det är möjligt. 


Lägg "rivet" på laxen och toppa med skivad lime. 


Plasta in laxen och ställ i kylen minst ett dygn. Du kan använda plastfolie eller plastpåsar bara det blir tätt. Det kan också vara bra ha ett kärl som du lägger din lax i för att den vätskar sig lite grann. 


Vänd laxen några gånger under gravningen. Låt laxen stå minst ett dygn i kylen, gärna två. Sedan skrapar du bort resterna och kan skära fina goda bitar gravad lax. 



Smaklig spis!