söndag 21 augusti 2016

Billigaste maten?

En text från 2013 som handlar om den billigaste maten och våra val. Skriven lite i affekt men rakt från hjärtat! 


Något som får mig att tugga fradga är detta tjat om BILLIGASTE MATEN! Varför måste maten vara sååååå billig? Är det alla prylar som man inte ännu har som ska köpas? Eller alla semesterresor som ska planeras? Eller? Jag vet, jag kanske hoppar på någons ömma tår nu men det är faktiskt så att vi lägger mindre och mindre pengar på mat men vi har mer pengar!

För 60 år sedan la man ca en tredjedel av lönen på mat och nu avsätter vi 12%, drygt en tredjedel av det vi handlade mat för förr. Vi gnäller över att ekologiska produkter är för dyra och väljer att handla mer för pengarna? Kvantitet är viktigare är kvalitet. 

För några veckor sen såg jag en kvinna på tv som hade gjort det till en sport att handla på extrapriser. Eller annan kvinna som fick berätta om hur hon letar efter gratisprodukter... som ett heltidsjobb. Affärer tävlar om billigaste matkassen. Kvantitet är viktigare är kvalitet. 

Förstår jag det rätt, att en är villig att se bortom sin hälsa och djurens hälsa så länge det är möjligt med billig mat? Jag har sagt det förr och jag säger det igen, det är ALLTID någon som betalar även om du inte gör det med pengarna i din plånbok. Frågan är vem och om det är värt priset? 

Det kanske är bonde i ett annat land som betalar med sin hälsa för att du ska köpa billigaste bananen, chokladen eller kaffet. Kanske är det ett barn som har jobbat istället för att gå i skolan om du nu måste köpa det billigaste. Det är alltid någon betalar!

Kanske är det en gris som har levt sitt liv i en produktion som inte möjliggör till fri gång. Fri rörelse. Näe utan grisen sitter fast, äter där den står och skiter där den står. Ser inte dagsljus för än den ska till bilen på vägen till slakten. Allt för att du ska kunna köpa billigaste fläskfilén!

Är du säker på att kommande generation inte betalar priset för att du väljer bort produkter som kräver mer tid och kostar mer att producera? Är det verkligen smart att välja bort ekologiska och rättvise-märkta produkter för sin egen vinnings skull? Är det verkligen en vinst?

Förstå mig rätt, en kan spara pengar utan att vara dum-snål. Men det kräver lite planering och det tar lite tid. Och nej, jag vet att alla inte kan odla sin mat. Men många kan. Och fler borde. Men om vi bortser från det utan tänker att man måste handla all sin mat i affären så kan en fortfarande handla smart! 

En kan handla efter säsong! En behöver inte köpa jordgubbar i januari... Lyx som någon betalar för. Till exempel så kan en under sen höst och vinter halvåret köpa rotfrukter och kål och använda det som huvudgrönsaker istället för isbergssallad, gurka och tomater. Och glöm inte den föraktade potatisen! Den mättar otroligt bra för pengarna.

En kan göra storkok och långkok. Om en vill äta kött kan en faktiskt köpa bra KRAV-märkt kött men billigare bitar från kon. Billigare kött från kon som har haft det bra kräver lite mer jobb men ack så gott det blir. Det vill säga framdelskött; högrev, bog, bringa, hals och lägg är ofta billigare än mittendelskött. Köttet är fett och smakrikt passar bra i långkok. Långkok och varför inte då storkok på samma gång? En het gulash som har puttrat länge är en riktig smaksensation!

En kan också minska på köttet i sina kötträtter och fylla ut med linser och bönor. Och så kan en minska sin köttkonsumtion genom att byta ut kötträtter till lins och bönrätter! Bra vitaminrik mat och billigt!

Dessutom kan en göra matlådor och ta hand om rester! 

Hur tänker du?

2 kommentarer:

 1. Bra skrivet! Håller med dig, kan känna mig lite uppgiven när jag är och handlar. Över att det finns sånt utbud under hela året fast det egentligen inte borde vara naturligt. Ex sockerärtor eller jordgubbar. Vi borde ju tänka till lite. Sen kan jag Tänka att om jag väntar tills det är säsong för blåbär i vår skog kan jag uppskatta och njuta av dem mer än om jag köper influgna från långbortistan på Ica året runt.
  Sen får man mer förståelse för vilket slit som ligger bakom grönsaksodlingen när man börjar odla själv. Och för att inte tala om alla dessa pressade priser på mjölk och ost. När diesel, utsäde, foder etc bara blivit dyrare och dyrare för bonden som ska producera kött och mjölk. Jag betalar gärna någon krona till för vår mjölk om de pengarna gick direkt till bonden! Vi försöker handla ekologiskt och närproducerat efter säsong så långt det är möjligt. Men blir väldigt retade för att jag "gått på bluffen" om ekologiskt av personer i min närhet. SUCK! :/ Tack för en bra blogg och ett väldigt inspirerande instakonto!! //Linda

  SvaraRadera
 2. Jättebra skrivet!! Jag känner bara...skönt...det finns fler som jag!! Har en tid känt mig rätt ensam då folk, familj, människor omkring mig inte alls har någon förståelse för mitt tänk.
  - Sluta äta kött, varför då? Det är ju gott, nä det kan jag inte sluta med!
  - Köpa ekologiskt, nä det tror jag inte på, det är för dyrt! Bara ett sätt för handlarna att tjäna mer pengar.
  - Nä jag köper så billig mat som möjligt, så jag har råd med gymkort och greklandsresan..osv...
  De kan inte tänka sig att stanna hemma, uppskatta det man har här och slita sig trött i trädgården/naturen/skogen istället. Nä, man ska träna, grilla stor billig biff, ut och resa mm så att man har nått att lägga ut på facebook. Det är viktigt!! Så att alla andra ser hur bra man har det!!

  Men de kan även sitta och tycka synd om barnen som ska leva i den här världen framöver. - Ja, vi får hoppas att det löser sig.
  Men för f...n!!! Gör något åt det då!!

  Om man tar upp t ex idén om att man kan dra ner på köttet eller sluta äta det helt. Och visar på hur mycket faktiskt köttproduktionen påverkar miljön, djuren och människorna runt omkring. Nä, det får man inte göra, så får du inte säga. Komma här och tala om hur jag ska äta!!!
  Varför är det något som alla tar åt sig åt???
  Jag vill inte bli osams med dem, jag vill bara tala om att alla tjänar på det. Miljön mår bättre, djuren mår bättre, och du själv mår bättre. Och detta är något som du kan ändra på NU, direkt.

  Ja, jag skulle kunna skriva hur mycket som helst! Ska väl avsluta nu. Men som sagt. Skönt att det finns fler där ute!
  Tack för en bra blogg!
  /Lise-lott

  SvaraRadera