måndag 22 augusti 2016

Enkel kålsallad med vinegrette-dressing!


Jag brukar få frågor om hur man lagar mat efter säsong, framförallt hur fixar man en god sallad om man inte ska välja isberg, gurka och tomat? Hösten och vintern erbjuder kål i olika former samt rotfrukter. Så först ut piffar vi till en kålsallad med vinegrette-dressing. 

Ingredienser till sallad:
  • Vitkål
  • Rödkål
  • Purjolök
  • Persilja

Ingredienser till dressing variant 1:
(1 port.)
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • salt och peppar

Ingredienser till dressing variant 2:
(1 port.)


  • 4 msk rapsolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk vatten
  • salt och peppar


Hyvla kålen fint med en mandolin eller till exempel med osthyvel. Du kan också strimla kålen med en kniv om du skär tunt tunt. Sedan skär du även en bit välsköljd purjolök i tunna strimlor och blandar med kålen. Ta ordentligt med persilja, fryst funkar alldeles utmärkt i detta sammanhang. Du kan göra en större sats eftersom den håller bra i kylen flera dagar. Bara att ta fram och äta!

Blanda dressing och häll över, låt salladen gärna stå en timme eller två med dressing innan du serverar den. Detta är en favorit hemma hos oss och vi brukar växla dressing.


Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar