onsdag 27 juli 2016

Hallonkvass!




Jag har utgått från Jenny Neikell AKA Surtantens recept på Hallonkvass som också finns i hennes nya bok Fermentera, mat med jäst, mögel och bakterier. 

Ca ½ liter färdig dryck:
1 dl hallon, färska
2 kvistar mynta
5 dl vatten
1 msk färskpressad citron- eller limesaft
2 msk opastöriserad honung

Jag har tripplat satsen och även gjort en annan variant med hallon, nektarin och citronverbena. 

1. Skölj myntan och de färska hallonen.
2. Häll vattnet i en glasburk (minst 0,75 liter) med gummiring och snäpplock.
3. Tillsätt honung och stäng locket. Skaka burken tills honungen löser sig. Om honungen är mycket hård kan man vänta tills den mjuknar av vätskan och skaka burken efter några timmar i stället.
4. Lägg i hallon, citron- eller limesaft och mynta och stäng locket.

5. Fermentera kvassen i rumstemperatur i 2–3 dygn. 





1 kommentar:

  1. Hejsan !!!( Länge sedqn senast ;) Grattis till utmärkelserna - det är du värd...)
    Och nu ska jag i dessa förbankade hallonöverproduktionstider ta och pröva receptet ...Märkte att jag har alla ingredienserna hemma / ute / inne :)
    Kikar in igen ! Kram....

    SvaraRadera