söndag 20 november 2016

Rödlöksmarmelad med plommon


Jag är inte överdrivet förtjust i söta ting men ibland finns det saker som bryter av på härligt sett, det blir bara helt rätt. En något syrlig rödlöksmarmelad till goda ostar eller till kött är faktiskt supergott!

Här hemmagjort fröknäcke med brie och rödlöksmarmelad med plommon.

Recept:
3 stora rödlökar **
15 torkade plommon
1 dl strösocker
2 msk vatten
2 msk rödvinsvinäger **

  • Skala och skär lökarna i halvor och strimla.
  • Strimla även plommonen.
  • Blanda allt i en kastrull, gärna tjockbottnad.
  • Låt småputtra i 20-30 minuter tills marmeladen är klar.
  • Häll upp i små steriliserade burkar. Ställ svalt. 


Rödvinsvinäger gör marmeladen något syrlig, väldigt gott och lite annorlunda.


söndag 23 oktober 2016

Höstig italiensk gryta! 🍁



Idag har vi matsöndag hemma hos oss, det betyder att det lagas flera rätter och stora mängder. Det blev det bland annat en italiensk köttgryta som liknar Osso Buco i smak, dock är den inte gjord på kalv utan gris.

Jag kan nog inte säga exakta mängder då jag gör den på känn. Det som är speciellt med den är att om du har 2/3 kött så fyller du upp med minst 1/3 rotselleri! Det är viktigt med rotsellerismaken för att den ska få den rätta studsen eller hur jag nu ska uttrycka mig.



En stor gryta!
ca 1 kg grytbitar av gris i mindre bitar - välj ditt kött med omsorg!
ca 300 gram rotselleri, tärnade
2 morötter, tärnade
chili, hackad
paprika, hackad
gullök och rödlök, hackad
vitlök, hackad
2 dl rött vin
1500 gram krossade tomater
Färsk salvia
Färsk timjan

Fräs grytbitarna och salta lite grann. Lägg dem i en gryta eller ännu hellre en slow cooker så behöver du inte hålla koll på maten. Fräs även löken på medelvärme så att den blir lite mjuk och häll i grytan. Fyll på krossade tomater och vin, och resten som är upphackat. Låt puttra länge 4-5 h på låg värme så att alla smaker verkligen gosar ihop sig.



Här serverades grytan idag med palsternacksmos och lite purjolöksströ. 

Gudomligt gott!

🍁🍂🍁🍂 🍁🍂🍁🍂🍁🍂🍁🍂🍁🍂

torsdag 25 augusti 2016

Sallad i säsong!


Vi fortsätter med goda nyttiga sallader i säsong! 
Samtidigt som jag gör en ny sats av mjölksyrejästa grönsaker passade jag på att göra en riktigt vitamininjektionsallad på säsongens grönsaker! Jag älskar sallad med tuggmotstånd.


Ingredienser, mängd efter smak och tycke!
  • Rödkål
  • Vitkål
  • Morötter
  • Rödlök
  • Persilja
  • Vinägrette med äppelcidervingäer.

Jag hyvlar rödkål på mandolin för att jag vill få lite mer tuggmotstånd på rödkålen, man kan även använda osthyvel. Vitkål och morötter river jag på den grövsta tillbehöret till min Kitchenaid. Jag hackar rödlöken och persilja grovt och blandar tillsammans med grönsakerna och dressingen. Sedan tar jag en ordentlig knippe med persilja och lägger överst. 

Mycket fräsch sallad till maten! 

måndag 22 augusti 2016

Enkel kålsallad med vinegrette-dressing!


Jag brukar få frågor om hur man lagar mat efter säsong, framförallt hur fixar man en god sallad om man inte ska välja isberg, gurka och tomat? Hösten och vintern erbjuder kål i olika former samt rotfrukter. Så först ut piffar vi till en kålsallad med vinegrette-dressing. 

Ingredienser till sallad:
  • Vitkål
  • Rödkål
  • Purjolök
  • Persilja

Ingredienser till dressing variant 1:
(1 port.)
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • salt och peppar

Ingredienser till dressing variant 2:
(1 port.)


  • 4 msk rapsolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk vatten
  • salt och peppar


Hyvla kålen fint med en mandolin eller till exempel med osthyvel. Du kan också strimla kålen med en kniv om du skär tunt tunt. Sedan skär du även en bit välsköljd purjolök i tunna strimlor och blandar med kålen. Ta ordentligt med persilja, fryst funkar alldeles utmärkt i detta sammanhang. Du kan göra en större sats eftersom den håller bra i kylen flera dagar. Bara att ta fram och äta!

Blanda dressing och häll över, låt salladen gärna stå en timme eller två med dressing innan du serverar den. Detta är en favorit hemma hos oss och vi brukar växla dressing.


Smaklig spis!

söndag 21 augusti 2016

Billigaste maten?

En text från 2013 som handlar om den billigaste maten och våra val. Skriven lite i affekt men rakt från hjärtat! 


Något som får mig att tugga fradga är detta tjat om BILLIGASTE MATEN! Varför måste maten vara sååååå billig? Är det alla prylar som man inte ännu har som ska köpas? Eller alla semesterresor som ska planeras? Eller? Jag vet, jag kanske hoppar på någons ömma tår nu men det är faktiskt så att vi lägger mindre och mindre pengar på mat men vi har mer pengar!

För 60 år sedan la man ca en tredjedel av lönen på mat och nu avsätter vi 12%, drygt en tredjedel av det vi handlade mat för förr. Vi gnäller över att ekologiska produkter är för dyra och väljer att handla mer för pengarna? Kvantitet är viktigare är kvalitet. 

För några veckor sen såg jag en kvinna på tv som hade gjort det till en sport att handla på extrapriser. Eller annan kvinna som fick berätta om hur hon letar efter gratisprodukter... som ett heltidsjobb. Affärer tävlar om billigaste matkassen. Kvantitet är viktigare är kvalitet. 

Förstår jag det rätt, att en är villig att se bortom sin hälsa och djurens hälsa så länge det är möjligt med billig mat? Jag har sagt det förr och jag säger det igen, det är ALLTID någon som betalar även om du inte gör det med pengarna i din plånbok. Frågan är vem och om det är värt priset? 

Det kanske är bonde i ett annat land som betalar med sin hälsa för att du ska köpa billigaste bananen, chokladen eller kaffet. Kanske är det ett barn som har jobbat istället för att gå i skolan om du nu måste köpa det billigaste. Det är alltid någon betalar!

Kanske är det en gris som har levt sitt liv i en produktion som inte möjliggör till fri gång. Fri rörelse. Näe utan grisen sitter fast, äter där den står och skiter där den står. Ser inte dagsljus för än den ska till bilen på vägen till slakten. Allt för att du ska kunna köpa billigaste fläskfilén!

Är du säker på att kommande generation inte betalar priset för att du väljer bort produkter som kräver mer tid och kostar mer att producera? Är det verkligen smart att välja bort ekologiska och rättvise-märkta produkter för sin egen vinnings skull? Är det verkligen en vinst?

Förstå mig rätt, en kan spara pengar utan att vara dum-snål. Men det kräver lite planering och det tar lite tid. Och nej, jag vet att alla inte kan odla sin mat. Men många kan. Och fler borde. Men om vi bortser från det utan tänker att man måste handla all sin mat i affären så kan en fortfarande handla smart! 

En kan handla efter säsong! En behöver inte köpa jordgubbar i januari... Lyx som någon betalar för. Till exempel så kan en under sen höst och vinter halvåret köpa rotfrukter och kål och använda det som huvudgrönsaker istället för isbergssallad, gurka och tomater. Och glöm inte den föraktade potatisen! Den mättar otroligt bra för pengarna.

En kan göra storkok och långkok. Om en vill äta kött kan en faktiskt köpa bra KRAV-märkt kött men billigare bitar från kon. Billigare kött från kon som har haft det bra kräver lite mer jobb men ack så gott det blir. Det vill säga framdelskött; högrev, bog, bringa, hals och lägg är ofta billigare än mittendelskött. Köttet är fett och smakrikt passar bra i långkok. Långkok och varför inte då storkok på samma gång? En het gulash som har puttrat länge är en riktig smaksensation!

En kan också minska på köttet i sina kötträtter och fylla ut med linser och bönor. Och så kan en minska sin köttkonsumtion genom att byta ut kötträtter till lins och bönrätter! Bra vitaminrik mat och billigt!

Dessutom kan en göra matlådor och ta hand om rester! 

Hur tänker du?

fredag 12 augusti 2016

Tuppbiffar




Med jämna mellanrum blir de små söta kycklingarna till allt för många tuppar och då måste några till tupphimlen. Och till helgen eller nästa helg är det återigen dags. Då tillagar vi bland annat helt underbara tuppbiffar.

Dessa tuppbiffar kom till för några år sedan när vi slaktade 17 ungtuppar på "löpande band" och tog hand om det fina köttet. Jag har fortfarande något svårt för just dödsögon-blicket men inte själva omhändertagandet av djuren. På löpande band arbetade vi systematiskt, maken med huggkubben och jag med att ta hand om köttet. Vi börjar vara riktigt bra på detta!

Fina filéer och andra delar åker ner i fryspåsar och in i frysen på mindre än några timmar. Vi har så kallade ägg och köttdjur av raserna RIR, Sussex, Australorp och Brahma. Dessa raser lägger bra till riktigt bra med ägg samt ger ett fint kött.

Ingredienser:
Tupp **
Stora vita bönor (kokta) **
Gullök **
Soltorkade tomater **
Ägg **
Creme fraiche
Citronskal *
Dragon
Salt och peppar


Jag packar fryspåsar så att det är bara att ta fram lagom mängd när det är dags för tuppbiffar. Köttet behöver inte ha hunnit tina helt och hållet när mal köttet, det funkar ändå.  Jag har en köttkvarn till min hushållsassistent och kör tupparna genom köttkvarnen. Först genom de största hålen och sedan genom något mindre men inte de minsta. Jag maler även ner kokta bönor så att det bliv kanske en fjärdedel bönor och trefjärdedelar tuppkött.

Detta blandar jag med hackad gullök och rödlök, egna soltorkade tomater, dragon, rivet citronskal, ägg och creme fraiche till en fast smet. Geggar ihop smeten ordentligt och saltar lite och pepprar något, ganska snålt eftersom jag ville ha kvar de andra smakerna. 



Smeten får stå kanske en halv timma  till timma och "smaka till sig". Sedan steker jag biffarna på mellanhög värme. Ofta gör jag lite mer så att det blir både till middag och goda matlådor i frysen. Känns bra att kunna plocka fram biffar de dagar man inte orkar laga mat eller när dagens middag inte räcker till morgondagens matlådor.

Är tuppbiffarna goda? Ja ja minsann, gudomligt goda! Dessa ÄR en favorit här hemma.


Ha det gott!

tisdag 2 augusti 2016

Favorit i repris: Heta morötter - Tanggun kimchi


Många har önskat recept på olika fermenteringar av grönsaker och framför allt kimchi-morötterna som är heta och krispiga. Så här kommer dessa underbara heta morötter som jag är så glad att jag kommit igång med. En favorit i repris!

Man kan säkert riva morötterna men jag har valt att använda min mandolin för att få små tunna stavar men ändå lite spänst för att få till det där krispiga i fermenteringprocessen. Med rivna morötter blir det säkert lika gott men inte samma lika.  Jag använder ungefär 1 kg morötter men i slutändan är det nog knappt 1 kg i produktion efter avsnoppningar och en och annan smakbit. ;-) Till 1 kg morötter 1 1/2 - 2 msk grovt salt utan jod.




Dag 1
Skala och strimla morötterna. Lägg dem i en skål, salta och täck med vatten i ca 10 timmar. Låt stå i rumstemperatur. Om du använder plast, se till att använda plastskål eller hink för matlagning och gärna en som du kan avvara till kimchiproduktion. Jag tiggde till mig hinkar från en förskola där det blir gott om hinkar efter sylt och mjölkprodukter av olika slag. Perfekt återanvändning, både till för mat och lufttäta!


Dag 2
Smaka av dina morötter och skölj av dem i kallt vatten. Smakar de för mycket salt, skölj upprepade gånger. Smakar de för lite salt, tar du lite mer salt i kimchipastan. Det ska finnas en sälta som är lite saltare än "normalt" med det sagt ska det kännas lite för salt för att det ska bli ett bra slutresultat.




Kimchipasta
1 msk kochugaru (chilipulver från Korea) Kan också vara annan chili men då vet jag inte måtten, beror ju på hur stark den är så pröva dig fram.
1 dl strimlad purjolök
2-3 vitlöksklyftor, beror på hur stora samt hur starkt du önskar.
1 bit ingefära. Jag brukar ta ca 7 cm stor bit. Jag gillar verkligen ingefärasmaken.
1 dl strimlad färsk rättika
1/2 tsk fisksås
1 msk salt ev. mer

Blanda ihop din kimchipasta. Jag mixar ihop det mesta för jag gillar enkla och snabba lösningar. Dock tar jag hälften av rättikan och hälften av purjon i mixen. Resten av purjon och rättikan blandar jag som strimlat ner i den färdiga mixen. Det ger lite mer stuktur i den färdiga Tanggun.



 Blanda dina avsköljda morötter med kimchipastan väl. Lägg dem i en burk med tättslutande lock. Det är ganska viktigt att det håller för det bildas gaser när jäsningsprocessen är i gång. Om du använder glasburk bör du pysan den pyttelite efter någon dag eller använda vattenlås/jäsrör. Ställ in i kylen och låt fermenteringen vara ifred i 10 dagar.




När den är färdig brukar jag fylla upp batchen i mindre burkar. Dels för att det är trevligt men också för att förlänga hållbarheten på produkten. Om man öppnar samma burk om och om igen minskar hållbarheten jämförbart med småförpackningar som öppnas endast några gånger. Mina heta morötter har sitt orginalreceptet från boken Kimchi och andra Koreanska rätter har hållbarhet på minst 1 månad. Receptet är något omgjort och morötterna brukar hålla i sina småförpackningar i ca 4-5 månader... sen tar de slut. Kanske håller de ännu längre, vem vet?

Prova, du kommer inte att ångra dig!

onsdag 27 juli 2016

Hallonkvass!




Jag har utgått från Jenny Neikell AKA Surtantens recept på Hallonkvass som också finns i hennes nya bok Fermentera, mat med jäst, mögel och bakterier. 

Ca ½ liter färdig dryck:
1 dl hallon, färska
2 kvistar mynta
5 dl vatten
1 msk färskpressad citron- eller limesaft
2 msk opastöriserad honung

Jag har tripplat satsen och även gjort en annan variant med hallon, nektarin och citronverbena. 

1. Skölj myntan och de färska hallonen.
2. Häll vattnet i en glasburk (minst 0,75 liter) med gummiring och snäpplock.
3. Tillsätt honung och stäng locket. Skaka burken tills honungen löser sig. Om honungen är mycket hård kan man vänta tills den mjuknar av vätskan och skaka burken efter några timmar i stället.
4. Lägg i hallon, citron- eller limesaft och mynta och stäng locket.

5. Fermentera kvassen i rumstemperatur i 2–3 dygn. 





tisdag 26 juli 2016

Fermenterad fruktig chilisauce!




Jag har valt en medelhet chili som jag tror passar eftersom jag inte vill ha jättestark sås men mycket smak. Jag tror att man kan välja sin favo-chili och få ett gott resultat! Jag har gjort den tidigare på chilin monkeyface och Hot lemon med gott resultat. Nu är det Hungarian Hot Wax som får stå för hettan denna gång. Lite spännande är det att ändra i ett vinnande recept men tja, utveckling är bra!



Du behöver 
ca 20-30 stora chilifrukter 
1 st nektarin
1 röd lök
5-8 klyftor vitlök
2 msk/30 gram jodfritt salt (finkorningt)
8dl kokt vatten
1 l glasburk/syrningskärl
  1. Koka upp vatten och salt, låt det svalna.
  2. Koka även upp lite vatten som du sköljer ur burken med eller sterilisera burken på annat sätt. 
  3. Skölj grönsakern varsamt och snabbt. 
  4. Skär nekatrinen och löken i bitar.
  5. Skär i tu chilin, skär bort stjälken, plocka bort det mesta i fröväg. 
  6. Krossa vitlöken en aning med knivbladet, bara lite så att den spricker. 
  7. Blanda allt i glasburken och häll över saltlaken. 
  8. Se till att tynga ner allt under västskenivån - mycket viktigt då det annars troligen bildas mögel. Man kan använda keramik-, glas tyngder, en plastpåse fylld med saltlake, ett plastnät likt det som finns i shaker eller i sillburkar. 
  9. Låt nu mjölksyrebakterierna göra sitt jobb! Låt den stå i fred 2-3 v i 20-24°C, titta till den då och då så att det är lagom med vätska. Har det bubblat ut en massa vätska så gör du ny saltlake och fyller på. Kan vara passligt att ha ett kärl av något slag under burken som samlar upp den eventuella vätskan. 



När det har gått 2-3 veckor, eller kanske till och med 4 veckor är det dags att börja steg 2 i såsens framställning.

  1. Sila av vätskan - spara den! 
  2. Mixa chilin, löken, nektarin och vitlöken tillsammans med lite vätska. Späd undertiden du mixar allt till en lagom konsistens. Smaka av lite försiktigt. 
  3. Man kan, om man vill, ha en rundare smak även späda med endel äppelcidervingäer! Ger en spännande smak till såsen. Varför inte dela upp och göra en med bara saltlake och en sats med endel äppelcidervinäger. 
  4. Låt chilisaucen mogna i kylen eller i ett svalt skafferi cirka 1 månad, gärna längre. 
Supergod sås som den är men också som en smaksättare i grytor och soppor. Eller varför inte i en dippsås till chipsen?! 

fredag 22 juli 2016

Favorit i repris: Falafel på bondbönor!



Jag har precis skördat vitlök och på den tomma platsen planterar jag försådda bondbönsplantor. Vid planteringen kom jag på att jag verkligen längtade efter att få äta mina goda falafel. En sak som man tillaga med bondbönor är nämligen falafel, här kommer ett av mina favoritrecept som jag skrev om redan 2013, vissa saker är bara att återanvända! 
Håll till godo!
♥ Bondjäntan


Det finns några vegetariska rätter som är nästan som godis. Friterad falafel på bondbönor är helt sjukt gott! Och inte alls svåra att göra, det måste också påpekas. 

Får ibland frågan... om man måste ha en fritös? Nope! säger jag å det bestämdaste. Man behöver inte fritös, man kan lösa det ändå. Falafel är ju en gammal rätt från mellanöstern och när det begavs sig i tidernas begynnelse, gissar jag på att man gjorde falafel utan moderna fritöser! Och om jag inte minns fel så är faktiskt "ursprungs" falafel gjord på bondbönor och senare på kikärter. 

Det finns många olika sätt att göra falafel på och minst lika många olika recept. Ungefär som våra köttbullar eller köttfärssås, varje familj har sin variant. Eller varje distrikt eller land... Här kommer mitt sätt att göra falafel på bondbönor och feel free att förändra efter smak och tyck! Dessutom har jag inte exakta måttangivelser men jag brukar utgå från 500 g bondbönor och sedan smaka på smeten och se om jag behöver något mer.

Här är i alla fall 
"grundreceptet"
  • 500 g bondbönor **
  • 1 stor finhackad rödlök, **
  • 3-5 stora vitlöksklyftor**
  • 0,5 dl hackad färsk korriander (man kan också utesluta korriander men jag gillar den smaken.) **
  • chili efter smak och styrka, torkad eller färsk **
  • spiskummin 
  • 1-2 ägg **
  • (ev. kikärtsmjöl eller majsmjöl om smeten är för lös.)
  • lite torkad paprikapulver
  • grovmalen peppar
  • salt 
  • rapsolja *

  1. Först kör jag bondbönor och rödlöken i mixer ett varv - ganska grovt. 
  2. Blanda resten av ingredienserna så att det blir en smet. 
  3. Därefter kör jag en gång till med mixer så att det blir lite mindre bitar men inte så att det blir mos. Smaksak, vissa gillar slätt medan andra vill ha lite mer tuggmotstånd. Låt smeten stå en halv timma och "gona" till sig. Både smaker och konsistens blir bättre om man inte skyndar på...


Sedan gör jag små "köttbullar" av dem. Det finns faktiskt falafel-verktyg men vem behöver det om man inte ska göra hundratals i timmen? Nåja, man kan göra avlånga eller runda... som man själv önskar. 

Jag friterar mina falafel i kastrull med rapsolja. Fritösen står i källaren och jag orkar aldrig ta upp den, göra rent den osv... näe, till dessa små funkar en lite kastrull på spisen. Jag använder ekologisk rapsolja och hettar inte upp för fullt. Varmt men inte för varmt... 

Knepet är att inte ha för varmt så att bollarna hinner bli genomfriterade innan de blir kolbullar. Och så ska man lägga ner några få i taget, inte proppa kastrullen full. Har du en hålslev hjälper det till ganska mycket. Ta det lugnt och jobba metodiskt! Tänk på att olja som är varmt bränner nåt hiskeligt på huden. Lägg falafeln på hushållspapper för att torka innan servering. 

Man kan servera falafeln på många olika sätt... jag gillar naturell grekisk yoghurt med hackad mynta, solvarma tomater och lite oliver. Lyx på ett enkelt sätt!

Angående råvarorna: Jag odlar enhel del och många av mina ingredienser i receptet är egenodlade men även jag köper råvaror. Som t ex så äter vi mer bondbönor än vi alltid lyckas odla och då brukar jag köpa torkade och det är ett perfekt hållbart alternativ. De finns säkert som frysta också. Det gäller det mesta, allt kan du köpa och eller bara endel av listan. Det ska inte hindra någon från att göra dessa fantastiska bondbönefalafel! 

Smaklig spis!